Web sisällön esitys

Palaa sivulle

Kiinteistövirasto: asuntorakentaminen ei oikeuta Talin golfkentän vuokrasopimuksen purkamiseen

5.12.2013 20:26
Kiinteistövirasto: asuntorakentaminen ei oikeuta Talin golfkentän vuokrasopimuksen purkamiseen

Talin golfkentän merenpuoleiset osat ovat alttiita tulville, ja siksi asuinrakentamiseen sopimattomia.

Pitkän Talia koskeneen keskustelun uusin luku koskee jälleen kerran HGK:n avoimuutta ja asuinrakentamista.

Helsingin kaupunginvaltuustossa esitetty ajatus Talin asuntorakentamisesta ei oikeuta Talin ja Helsingin kaupungin välisen vuokrasopimuksen purkamiseen (golf.fin juttu). Ei ainakaan siltä osin, jota valtuutettu Sami Muttilainen aloitteessaan siteeraa (aloite löytyy täältä).

Tätä mieltä on ainakin Helsingin kaupungin kiinteistövirasto, joka on sisäisellä vuokramenettelyllä vuokrannut tontin liikuntavirastolle. Liikuntavirasto taas on vuokrannut maan edelleen HGK:lle.

Kiinteistöviraston virastopäällikön Jaakko Staufferin mukaan vuokrasopimuksen mainittu pykälä on laadittu kadun ja kunnallistekniikan ja vastaaviin yleisiin tarpeisiin tarkoitettuja vähäisiä vuokra-alueen tarkistuksia varten. Asuinalueen rakentaminen vuokra-alueelle edellyttäisi joko vuokrasopimuksen muuttamista tai päättämistä, josta pitäisi pääsääntöisesti sopia yhdessä vuokralaisen kanssa.

"Vuokrasopimuksessa ei ole erillistä irtisanomispykälää. Jos emme toteuttaisi meille asetettuja  vaatimuksia, kuten pitäisi kartanomiljöötä Museoviraston vaatimassa kunnossa tai selviäisi vuokranmaksusta, voitaisiin sopimus tietenkin irtisanoa. Aloitteessa ollut lainaus sopimuksesta koskee kunnallistekniikkaa", taustoittaa HGK:n johtokunnan puheenjohtaja Lauri Gulin.

Helsingin kaupunginvaltuutettu Sami Muttilainen keräsi 27.11. käytyyn kaupunginvaltuuston kokoukseen aloitteen, jossa hän ehdotti Talin golfkentän muuttamista asuinalueeksi. Aloite keräsi alleen Muttilaisen lisäksi 43 muun valtuutetun nimet.

Helsinki on tulevina vuosina yhä kovemman muuttopaineen alla. Rakennettaviksi kohteiksi on Talin ohella jo pidempään väläytelty esimerkiksi Malmin lentokenttää ja Vartiosaaren sekä Kivinokan virkistys- ja mökkialueita.

Malmin lentokenttäalueen rakennuttamisen yhteydessä on puhuttu 20 000 asunnosta. Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta äänesti Vartiosaaren rakentamisesta sellaisen mallin pohjalta, jolla saareen tulee 5 000–7 000 asuntoa. Kivinokan yhteydessä on väläytelty lukuja 4 000–12 000 asunnosta.

"En kannata (Kivinokan ja Vartiosaaren rakentamista). Jos alueet asetetaan vastakkain, Talin käyttö on pientä verrattuna Kivinokan ja Vartiosaaren käyttöasteisiin. Vanhalla luonnonkalliolla ja metsällä on enemmän maisemallista arvoa ja palvelee helsinkiläisiä paremmin virkistysalueena ja laajemmin kuin pienen piirin käytössä oleva yksityinen alle satavuotias nurmikenttä. Malmin lentokentän kohdalla (alueen rakentamisesta) en ole muodostanut lopullista mielipidettä. Onkohan alue edes rakennuskelpoinen?", valtuutettu Muttilainen perustelee.

"Ymmärrän aloitteentekijän syyt, mutta perusteena käytettävät faktat eivät pidä paikkaansa. Harmittaa aina näissä keskusteluissa se, että perusteluina käytetään sitkeästi mielikuvissa istuvia asioita. Selkein esimerkki on klubin suljettuus. Tosiasiallisesti Talissa vain 16 tuntia viikossa on varattu jäsenille ja tuolloinkin pääsee pelaamaan jäsenen vieraana. Talissa vieraili kaudella 2013 yhteensä 5 500 eri pelaajaa. Näistä vieraita oli 4 600. Yli 30 prosenttia kierroksista oli vieraiden pelaamia", Gulin perustelee.

Miten paljon Taliin asuntoja mahtuisi?

"Talin golfkentän koko on noin 47 hehtaaria, josta on tulva-aluetta noin 60 prosenttia. Laskennallisesti jäävälle noin 20 hehtaarin alueelle voisi syntyä monipuolisella rakentamisella asuntoja varovasti arvioiden hieman yli 2 000",  kertoo Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston yleiskaavapäällikkö Rikhard Manninen.

"Pääkaupungissa täydennysrakennetaan minimaallisemminkin. Helsingissä on noin 6 000 asunnotonta, ja heitä oletettavasti lämmittäisi tieto uusista kaupungin asunnoista enemmän kuin golfnurmi. En tiedä mihin yleiskaavatoimiston arvio Talin kohdalla perustuu, mutta tällä hetkellä suuntana on rakentaa taloja korkeaksi", Muttilainen sanoo.

Mannisen mukaan Taliin voitaisiin rakentaa asuntoja noin 2,5-kertainen määrä, mikäli rakennustyömaa ulottuisi koko golfkenttäalueelle.

Arvioiden mukaan Helsingin pitää rakentaa vuodessa noin 5 500 asuntoa vuodessa, jotta se pystyy pitämään muuttopaineen hallussa.

Tali kiinnostaa virkamiehiä

Helsingin kaupunki on laatimassa uutta yleiskaavaa, joka määrittää kaupungin rakentamisen tulevaisuutta. Noin kymmenen vuoden välein laadittavan kaavan pitäisi olla valtuuston päätettävänä viimeistään vuonna 2016.

"Yleiskaavatyö on edennyt luonnosvaiheeseen ja maankäyttötarkasteluja tehdään parhaillaan koko Helsingin alueella. Talin golfkenttäalueen maankäytön mahdollisuudet tulevat muun muassa tehdyn aloitteen myötä lähempään tarkasteluun", Manninen kertoo.

Mitä tapahtuisi Talin muille ulkoilu- ja urheilupaikoille, jos golfkentän tilalle rakennettaisiin asuntoja? Pitäisikö jalkapallokenttien, tennishallin ja siirtolapuutarhan tilalle rakentaa asuntoja?

"Ei pitäisi. Nämähän vain täydentävät asuinalueen palveluita ja hyvinvointia, kuten alueella oleva vanha puistomainen miljöö puroineen. Golfkentän alue on lisäksi suosittu talvisin muun muassa hiihtäjien keskuudessa. Asuinalue tulisikin suunnitella nämä asiat huomioiden ja kunnioittaen", Muttilainen linjaa.

Mihin menisivät talilaiset?

Muttilaisen aloitteen mukaan "Talin golfkentän rakentaminen asumiskäyttöön ei myöskään olennaisesti heikentäisi golfareiden harrastusmahdollisuuksia Helsingissä. Talin golfkenttä ei ole avoin kaikille harrastajille. Helsingin kaksi mutta kenttää Paloheinä ja Vuosaaren kenttä sen sijaan ovat avoimia kaikille."

Vuosaari Golfin toimitusjohtaja Juha Ruposen mukaan Vuosaaren kenttä on täynnä. "Kaikki aktivoidut pelioikeudet ovat käytössä", Ruponen kertoo.

Kentällä on Ruposen mukaan käytössä noin 540 pelioikeutta. Kierroksia Vuosaaressa pelataan vuodessa pitkän kauden ansiosta huimat 35 000. Talin 1 300 jäsenelle ei Vuosaaresta siis tilaa löytyisi. Paloheinässä sijaitseva pay&play-kenttä tarjoaa pelimahdollisuuksia kaikille kaupunkilaisille. Yhdeksänreikäisellä kentällä ei kuitenkaan ole kapasiteettia näin mittavan pelaajajoukon vastaanottamiseen.

Muttilainen ehdottaa pelaajien siirtymistä Espoon ja Vantaan kentille.

"En muista nähneeni julkisissa kulkuneuvoissa yhtään kanssamatkustajaa golfbägin kanssa. Kenttiä löytyy Espoosta ja Vantaalta, jos ei jaksa autoilla pidemmälle. Kuinkahan moni Talin pelaajista ylipäätään asuu Helsingissä ja kuinka moni sen ulkopuolella?", valtuutettu kysyy.

Ilari Ceder
@ilariceder